top of page
Photo Studio Lights

Nyheter fra NT

Forfatterens bildeNT Nett

Vaffel, Vedum og velrenomerte "The Guardian"

Den siste uka har det vært mange viktige saker NT har jobbet med. Alt fra de nære ting med hvordan vi har det på jobben, til hvordan øke budsjettet slik at vi blir flere på jobb og ikke minst settes problemstillingene om Norges mangelfulle ressurser til grensekontroll inn i et europeisk perspektiv!



Les mer om nyhetsartiklene i The Guardian i bunnen av dette nyhetsbrevet.



Vaffel er viktig for velferden

I IDF-møtet denne uken (Informasjon-, Drøfting- og forhandlingsmøte) løftet NT flere viktige saker. En av dem har fått navnet "vaffelsaken".


Saken har sin bakgrunn i en gammel tradisjon i Kristiansand hvor man har hatt en ukentlig «vaffeldag». I sørlandsbyen er GD og VD samlokaliserte, slik at ansatte i begge divisjonene har hatt glede av ordningen. Rundt juletider fikk lokasjonsansvarlig beskjed fra servicetorget om at etaten ikke lenger ville dekke innkjøp av vaffelrøre. Det ble gjort fremstøt fra seksjonssjef mot områdeleder for eventelt å kunne dekke vaffelrøre over områdets budsjett, men dette ble avslått. Ordningen ble deretter avviklet.


NT er kjent med at etaten «sponser» ansatte på enkelte lokasjoner med kantiner, bla annet i T1. Det er selvsagt hyggelig for de som har denne muligheten å kunne nyte godt av lave priser i kantinene, men NT mener saken fra Kristiansand viser at ordningen pr nå er blitt svært urettferdig. Noen få lokasjoner tilbyr ansatte billig mat i kantinen, mens ansatte på andre lokasjoner ikke tilgodesees med noe tilsvarende. NT ønsker å diskutere et initiativ for å forsøke å få til en mer rettferdig fordeling som kan komme alle ansatte til gode.



Sikkerhet ved kontroll over grensen

Som mange kjenner til er det sikkerhetsmessige utfordringer i forbindelse med samarbeidskontrollen på grensa til Finland/Sverige. Ved kontrolloppdrag på svensk/finsk side har ikke norske tolltjenestemenn hjemmel til å medbringe pepperspray over grensa. Det er gjort flere beslag av narkotika i disse områdene, og under kontrollene er det ikke uvanlig at man avdekker forskjellige typer våpen. Det at norske tollere ikke har anledning til å kunne benytte pepperspray i en eventuell selvforsvarssituasjon, er å anse som en alvorlig sikkerhetsmessig trussel. Rent kontrollmessig er heller ikke verktøy som backscatter og bruk av blålys tillatt benyttet i Finland/Sverige.


NT ønsker en oppdatering om hvor arbeidet rundt samarbeidsavtalen og hjemlene står pr nå, og hva etaten har planlagt fremover.



Beholde din gamle mobil?

Til tross for ny ordning med innkjøp og retur av mobiltelefoner, ønsker NT å ta opp muligheten for at ansatte som går av med pensjon likevel skal kunne gis anledning til å kjøpe tjenestetelefonen man var satt opp med mens man var i tjeneste. Det er flere medlemmer som har uttrykt sin misnøye med at dette ikke lenger er mulig. NT har forståelse for at etaten har inngått avtaler og ordninger med leverandør, men på den annen side må arbeidsgiver også ta inn over seg hvor mye dette kan bety for enkeltmedlemmer. Å måtte bytte både



Seniorinstruksen i Tolletaten

NT ønsker å fremme forslag om at etaten utvider seniorinstruksen med de siste seks dagene som det åpnes for i HTA. Etaten er presset i forhold til den menneskelige ressurssituasjonen, ikke minst med mannskap i operative stillinger. Som et tiltak for å sikre at eldre arbeidstakere ønsker å stå lenger i arbeid, mener NT at en utvidelse av rammene i denne ordningen vil være hensiktsmessig. Vi anser det også å være i samsvar med hele intensjonen i pkt. 5.6.1.


Samtidig foreslår NT å utvide BIA-ordningen (bevegelse i arbeidstiden) til to timers varighet for alle ansatte. Erfaringene viser med tydelighet at én time er altfor lite til å kunne gjennomføre en tilfredsstillende fysisk treningsøkt. Tolletaten er etter NTs syn ikke tidsriktig i denne saken, og vi henger etter sammenlignbare etater.



Flytting av plasser internt på Tollbua og andre utredninger

Det legges opp til 80% dekningsgrad i Tollbugata 1a, noe som medfører endringer for mange ansatte. Tegninger ble gjennomgått og diskutert mellom partene. Dette skal formelt drøftes om kort tid.


Når det gjelder status på utredningsarbeidet om endringer i VD, flytting av arbeidsplasser ut av Oslo og endringer/nedskaleringer av GD ble det ikke gitt noe ny informasjon på dette møtet. Dette grunnet forsinkelser i tillegg til sykdom i arbeidsgruppen.



Lokale lønnsforhandlinger

Til informasjon så vil rikslønnsnemda fatte sin dom i midten av november. Noe som betyr at lokale forhandlinger ikke vil ferdigstilles før på nyåret. Dette er en uvant situasjon for alle parter, og vi kommer med informasjon så fort vi vet mer. Både lønnsøkningen fra det generelle tillegget og det som vil bli fremforhandlet i etaten i disse lokale forhandlingene vil gi tilbakebetaling med kraft fra 1. mai i år.



Finansministeren i dialog med NT

Etter en kort hilsen under Arendalsuka så har NT vært i flere samtaler med finansminister Trygve Slagsvold Vedum den siste uken. Først var forbundsleder Karin Tanderø Schaug og flere medlemmer med når Vedum og justisminister Emilie Enger Mehl møtte Dagbladet i Oslo havn og å snakke om nye tiltak for å begrense tilgangen til narkotika i samfunnet. Saken i Dagbladet endte opp til å handle mer om ruspolitikk og politiets virkemidler og hjemler, men de uttalte begge at "I tillegg til utvidede fullmakter for politiet, ønsker Senterpartiet også å styrke tollvesenet og grensekontrollen."



Etter denne seansen på kaia har Vedum og forbundsleder Schaug snakket sammen flere ganger over telefon og det er gledelig å melde at finansministeren nå ønsker å komme på besøk til Norsk Tollerforbund - slik at budsjett- og ressurssituasjonen kan diskuteres i ro og mak uten å måtte stå på en talerstol eller stille i en debatt. NT er veldig fornøyd med at finansministeren tar denne saken så alvorlig og velger å bruke så mye tid på den. NT har vært veldig tydelig på at den ekstra bevilgningen gitt i revidert verken gir rom for ressursøkning eller fjerner behovet for å legge ned enkelte grensetollsteder - og derfor er det helt vesentlig at også Vedum fortsetter å styrke Tolletaten gjennom statsbudsjettet.



Faksimile fra saken i britiske The Guardian

The Guardian på besøk

I sommer intervjuet den britiske avisen The Guardian forbundsleder Karin Tanderø Schaug om ressurssituasjonen for grensekontrollen i Norske havner og hvordan organiserte kriminelle nå bruker nordiske havner som innfallsport til Europa. Den artikkelen kan du lese her: https://www.theguardian.com/world/article/2024/jul/29/drug-smugglers-targeting-oslo-as-gateway-into-europe


Den liberale britiske avisen som er kjent som en av de mest anerkjente mediehusene i Storbritannia fulgte opp med å besøke Norsk Tollerforbund og Oslo havn forrige uke. Det resulterte i en langt større artikkel i søndagsutgaven kalt The Observer, og også en stor sak i nettavisen som har over 25 millioner månedlige lesere.


I saken kommer det godt frem at dagens Tolletat i Norge er "... are underfunded, understaffed and under-resourced" og Tolldirektør Børmer sier i intervjuet at "We are also aware of the risk of Norway becoming a gateway to Europe from South America, as the EU puts in place stronger control measures to combat the same threat,”.




Med slike oppslag håper NT at ikke bare nasjonale politikere fortsetter å styrke Tolletaten, men også at Europa ser på dette problemet i fellesskap. Neste steg på veien er for NT å reise til Nordisk Tolltjenestemanns Organisasjon (NTO) neste måned hvor denne saken er på agendaen, sammen med andre forslag til hvordan nordiske Tolletater kan samarbeide tettere med problemstillingen. Umiddelbart etter NTO reiser NT til den Europeiske organisasjonen UFE (Union of Finance Personell in Europe) hvor NTO vil levere en felles erklæring til kongressen. Formålet er at UFE bringer saken videre inn til EU-parlamentarikerne og "Directorate-General for Taxation and Customs Union (DG TAXUD)". Det jobbes nå i EU med nytt "EU Custums Authority" og selv om Norge ikke er med i EU er det viktig at hele Europa blir sett på som ett felles "gjerde" mot slik kriminell virksomhet, da det er lite grensekontroll mellom EU-landene og også mellom f.eks Norge til Sverige i dag.


Se også:



コメント


bottom of page