Regjeringen står fast ved sine løfter om å styrke Tolletaten og foreslår en økning på 250 millioner i budsjettet for 2025.
Økningen er ment for økt bemanning til kontroll og til modernisering av kontrollutstyr, skriver regjeringen.
Forent om satsingen
– Det er godt å se at regjeringen har lyttet til argumentasjonen Norsk Tollerforbund og flere med oss har kommet med det siste året. Fremlagte budsjett viser en historisk styrking av Tolletaten, og det vil Norsk Tollerforbund anerkjenne. Den viser også at regjeringen har sett viktigheten av sterk kontrollevne, nok ressurser og utstyr, kommenterer forbundsleder Karin Tanderø Schaug etter at forslaget til statsbudsjett ble lagt fram klokken 10:00 idag.
– Tolletaten har gjennom mange år systematisk fått svekket sine budsjetter jamført med pris- og lønnsveksten. I tillegg har ubalansen mellom volumet på varestrømmene, ambisjoner og budsjettramme økt for hvert år og denne utviklingen har nå beviselig gått direkte utover kontrollevnen. Dette har regjeringen sett og lyttet til. Viktig var det også å høre at kong Harald selv tok det opp i sin trontale under åpningen av Stortinget 2. oktober 2024, og ga tydelig beskjed om at det skal være flere tollere på grensen!, legger hun til.
– Narkotikahandelen og den organiserte kriminaliteten utgjør en alvorlig trussel mot det norske samfunnet. Vi er fast bestemt på å knuse gjengene og bekjempe vold og kriminalitet uansett hvor og i alle ulike miljøer det forekommer. Tolletaten spiller en helt avgjørende rolle i denne innsatsen og vi skal styrke etatens kontrollkapasitet med økt bemanning og bedre utstyr, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i regjeringens egen pressemelding om de økte bevilgningene til Tolletaten.
Regjeringen mener de økte budsjettene vil gi Tolletaten muligheten til å (trykk for å utvide hvert punkt):
Øke bemanningen på grensen
Anskaffe nye skannere
Styrke kontrollen med havner, fartøy og kontainere
Anskaffe annet nødvendig kontrollutstyr og egnede kontrollstasjoner
En kraftig opprusting
– Tolletaten har en sentral rolle i vår samfunnssikkerhet. Det er helt avgjørende i den situasjonen vi nå ser at vi gjennomfører en kraftig opprusting av etaten. Når vi nå peker særlig på arbeidet mot narkotikasmulig er det fordi vi ser hvor samfunnsskadelig narkotika er. Tolletaten er helt avgjørende i kampen mot narkotika, sier Vedum videre i Finansdepartementets pressemelding.
– Tolletatens viktige rolle for tryggheten i samfunnet, utviklingen vi ser rundt oss, de økte kravene som stilles til Tolletaten, omfanget av vareførsel inn og ut landet, regelverksutvikling, nye oppgaver ifm krigen i Ukraina og sanksjoner mot Russland, økt digitalisering mm, måtte gjenspeiles i årets tildeling, sier NTs forbundsleder.
– Sett i lys av alvoret i dette er det betryggende å se at fremlagte budsjettforslag skaper rom til å styrke førstelinjen ved å ansette flere tollere og etatens totale kontrollevne. Vi er nok et skritt videre. Regjeringen startet en oppbygging i revidert nasjonalbudsjett (RNB) i våres og de fortsetter nå. Det er bra. Dette håper vi fortsetter i årene som kommer for vi har et enormt etterslep som vi har dratt med oss gjennom mange år. Isolert sett vil en styrking på 250 millioner ikke løse alt dette, men det er fornuftig å øke budsjettet jevnt over flere år i stedet for å gi for store bevilgninger på en gang, innkjøp og ansettelser tar gjerne flere år og alt er ikke mulig å få til på ett år. Det regjeringen nå får er stabilitet, vi unngår dramatiske tiltak og vi hindrer kanskje nedskalering inntil videre. Det blir spennende å høre hvordan tolldirektøren stiller seg til sine varslede omorganiseringer og nedleggelser nå som rammene har økt ganske betraktelig, sier Tanderø Schaug.
God beredskap krever langvarig satsing
Det er alltid kamp om økte bevilgninger og det er krevende tider i hele offentlig sektor. En styrkning av Tolletaten kan innebære at andre områder må tåle harde kutt eller prioriteringer. Norsk Tollerforbund opplever at ikke bare regjeringspartiene ønsker å satse på beredskap, samfunnssikkerhet og en tryggere hverdag, men også opposisjonen ønsker et sterkere satsing på Tolletaten. NT håper at disse prioriteringene tas med uavhengig av hvem som bestemmer budsjettene i neste Stortingsperiode og at "mørketida" hvor etaten ble underprioritert og utelatt fra samfunnsdebatten kan gå mot slutten.
– Vi er overbevist om at dette er riktig og viktig. En sterk tolletat forebygger for mange deler av samfunnet. Både innen helse, kriminalitet, vold, ulykker mm, fortsetter forbundslederen før hun avslutter med:
– La det være liten tvil om følgende. Det er samfunnet som må betale prisen av flere regjeringsperioder med flate kutt i operative virksomheter. Vi ser det i politiet, Kriminalomsorgen, Forsvaret og Tolletaten. Prisen samfunnet betaler for undervurdering av disse viktige, trygghetsskapende og forebyggende etatene, er enorm. Jeg håper vi har lært for denne gjenopphentingen kunne vært unngått.
Andre forhold som treffer deg som arbeidstaker vil være:
Fagforeningsfradrag:
Det maksimale fradraget økes med 250 kroner til 8.250 kroner.
Reisefradrag for pendlere:
Bunnfradraget økes fra 14.950,- til 15.250,- (summen utgiftene dine må overstige for å ha rett til reisefradrag)
Grensen for fradraget økes fra 97.000,- til 100.880,-
Satsen økes fra 1,76 kroner pr km til 1,83 kroner pr km.
Dette betyr at daglig reiseavstand nå er redusert til 37 km tur/retur for at man skal få reisefradrag (ved 230 arbeidsdager i året).
Sletting av studielån:
For de som har studielån vil det kunne lønne seg å bosette seg i en av 212 mindre sentrale kommuner - der vil regjeringen kutte 25.000,- av studielånet for hvert år man har vært bosatt i gjeldende kommune. Bosetting i Nord-Troms eller Finnmark vil kunne gi hele 60.000,- av studielånet hvert år.
Relevante dokumenter og lenker:
Les pressemeldingen fra Finansdepartementet: Øker innsatsen mot narkotikasmugling
Les utdraget om Tolletaten i Statsbudsjettet Prop 1S (gul bok) her: Kapittel 1610 Tolletaten
Regjeringens samleside om statsudsjettet: Statsbudsjettet 2025
コメント