top of page
Photo Studio Lights

Nyheter fra NT

Lønnsoppgjøret er endelig ferdig

Forfatterens bilde: NT NettNT Nett

Den siste delen av fjorårets lønnsoppgjør - forhandlingene på divisjonsnivå i Tolletaten ble denne uken ferdigstilt. Hva ble så det endelige resultatet for hovedtariffoppgjøret i 2024?

Hvor mye fikk en toller ut av lønnsoppgjøret for 2024?
Hvor mye fikk en toller ut av lønnsoppgjøret for 2024?

Flere elementer og ulike oppgjør forhandlet i løpet av knappe to måneder gjør det vanskelig å se hva resultatet er blitt - det skal vi gjøre litt tydeligere i denne artikkelen.


Noe av oppgjøret ble utbetalt nå nylig, men det meste vil komme til utbetaling på de to neste lønningene i mars og april. Forhåpentligvis vil DFØ få "gjort" opp lønnsoppgjøret fra i fjor før hovedsammenslutningene er enige om årets lønnsoppgjør som skal være ferdig 1. mai.



Hva er resultatet?

Etter lønnsforhandlingene i Staten pr. 1. mai 2024, fikk alle ansatte i staten på vårt tariffområde 0,75 % i årlig lønnsøkning. Dette gjelder ikke medlemmer i Akademikerne eller UNIO, men medlemmer av NT, NTL og uorganiserte.


Hver etat fikk så en restpott av lønnsmassen avsatt til lokale forhandlinger. Tolletaten fikk 18.052.981 kr.


Sentralt i Tolletaten ble det først fremforhandlet:

  • Ansatte med avtalt årslønn i fast stilling under kr 600.000,- ble gitt et generelt tillegg på 1%

  • Ansatte med avtalt årslønn i fast stilling fra kr 600.000,- ble gitt et generelt tillegg på 0,5%

  • Tolletatens sentralt frikjøpte tillitsvalgte og sentralt hovedverneombud ble vurdert i tråd med tolletatens lønnspolitikk.


De som er ansatt etter 1. mai 2024 er ikke omfattet av forhandlingen.

Ansatte med kjent fratredelse/oppsigelse i SAP per. 17. januar 2025 omfattes heller ikke.


Fremforhandlet resultat utgjorde ca. 33% av restpotten, og resterende ble fordelt videre til de tre forhandlingsområdene pro rata, som vi si etter størrelse på lønnsmassen i divisjonene:

Grensedivisjon

6.890.231,-

Vareførselsdivisjon

2.002.615,-

Sentrale divisjoner og staber

3.153.903,-

Totalt

12.046.748,-


I divisjonene ble dette resultatet:

Under følger en oversikt over stillinger som ble tilgodesett i de lokale forhandlingene i divisjonene. 828 ansatte fikk lønnsøkning der 69 stk. også fikk stillingsendring. Ni stk. fikk kun stillingsendring. Stillingskoder med færre enn fire er ikke særskilt opplistet:




Hva fikk DU i lønnsøkning?

Det er et generelt tillegg for alle på YS Stat-avtalen, et generelt tillegg avtalt på etatsnivå, ulike indiviuelle tillegg og gruppekrav på divisjonsnivå - OG resultatet fra de særskilte lønnsforhandlingene (2.5.3) i januar. Hva som blir DIN nye årslønn for 2024 er dermed en vanskelig utregning og vil variere fra medlem til medlem. Men vi prøver å gi et eksempel på utregning under.


Eksempel på utregning

Du er tollinspektør som pr. 1. mai 2024 hadde 500.647 kr i årslønn. Du har stillingsansiennitet fra 1.11.2015.

*skulle egentlig vært lagt på 1. mai, før ansiennitetsopprykk og andre endringer, men grunnet forsinkelser i oppgjøret valgte arbeidsgiver å legge dette på lønnen alle har pr. 17. januar, altså på forhandlingstidspunktet. Blir likevel etterbetalt fra 1. mai.
*skulle egentlig vært lagt på 1. mai, før ansiennitetsopprykk og andre endringer, men grunnet forsinkelser i oppgjøret valgte arbeidsgiver å legge dette på lønnen alle har pr. 17. januar, altså på forhandlingstidspunktet. Blir likevel etterbetalt fra 1. mai.

Ny årslønn pr. 1. januar vil da være 542.862 kr, altså en økning på 42.215 kr fra 1. mai til 1. januar.



Når kommer pengene på konto?

Nå i februar fikk dere kun etterbetalt 0,75% lønnspåslag i årslønn etter oppgjøret i staten 1. mai. Det som er planlagt etterbetalt i mars er:

  • 2.5.1 etatsnivå: påslag på 0,5% eller 1% av årslønn etterbetalt fra 1. mai 2024

  • 2.5.1 i divisjoner: eventuelt påslag etterbetalt fra 1. mai 2024


Først i april blir følgende etterbetalt:

  • 2.5.3 gruppekrav med 3% påslag i årslønn for tollfaglige stillingskoder med dato for etatsansiennitet seinest 30.08.2020. Etterbetalt fra 1. januar 2025


I den rekkefølgen.


Grunnen til at etterbetalingene tar tid er kapasitet hos DFØ, da det er de som oppdaterer lønnsendringer på hver enkelt. Alle typer lønnsendring man får, kan hver enkelt se på seg selv i DFØ HR etter hvert som de blir lagt inn. Vi har ikke lengre lønnstrinn i staten. Oppdatert årslønn vises månedlig nede til venstre på lønnsslippen.



Mer opp oppgjøret i de ulike divisjonene

Sentrale divisjoner og staber

"Styret i NT-SD hadde før forhandlingene utnevnt et lønnsutvalg bestående av Stian Aasetre, Susann Nilsen og Geir Tore Gudbrandsen. Den overordnede strategien til utvalget var å kunne gi flatt tillegg til alle medlemmer, og at det skal lønne seg å være medlem. Vi hadde sendt ut kravbrev til alle våre medlemmer på forhånd slik at vi hadde bakgrunnsinformasjon om hvert medlem. Hvert enkelt medlem ble forhandlet individuelt med arbeidsgiver i henhold til lønnspolitikken. Krav fra ledere som er del av NTs lederkrets ble behandlet og prioritert separat.


Første krav fra NT-SD var på alle våre medlemmer til arbeidsgiver. Vi valgte dette da vi mente det var nok penger til å gi en flat sum/noe til alle. Noen medlemmer var prioritert med et høyere beløp blant annet basert på kravene dere hadde sendt oss. Alle medlemmer ble uansett vurdert etter lønnsnivå/ansiennitet, lønnsutvikling, verv, m.m. Lav lønn var ett av prioriteringsområdene. Det var også viktig å få med et krav på lederne våre i NT som bidrar mye til potten. Nyansatte som har krav på 2.5.5. innen ett år etter ansettelse ble prioritert ned siden deres lønn var nylig vurdert av arbeidsgiver. De som hadde sagt opp ble også prioritert ned.


Arbeidsgivers profil var, slik vi oppfattet det, lønnstillegg til få ansatte og veldig høye beløp. Ofte ser vi at nyansatte, de med høy lønn og ledere prioriteres veldig høyt fra arbeidsgiver. NT-SD søker å holde igjen på veldig høye individuelle tillegg da vi ønsker å spre midlene på flere og gjøre det attraktivt å forbli i etaten for flest mulig.


For å komme i mål med forhandlingene måtte begge sider justere kravene sine. For vår del medførte dette at noen medlemmer dessverre ikke ble med helt til slutten. For de som ikke fikk noe i oppgjøret vil vi oppfordre til å ha en lønnssamtale med leder før neste lønnsoppgjør. Det er også viktig å sende oss kravbrev når vi sender ut info om dette i september/oktober. Vi minner om at alle får 0.75% og i tillegg 0.5% ev 1% for de under 600k.


Så ingen vil gå helt uten justeringer i lønnen. Når det gjelder ansatte i ED som kan ha en ubegrunnet lønnsforskjell skal vi se på dette nå etter oppgjøret. Vi ser da spesielt på ansatte i ED som ikke har tollfaglig tittel og som ikke fikk tillegg i det særskilte lønnsoppgjøret."


Forhandlingsdelegasjon NT SD:

  • Stian Aasetre

  • Susann Nilsen

  • Geir Tore Gudbrandsen

Stian Aasetre


Varedivisjonen

"Da har vi landet årets lokale lønnsoppgjør i NT-VD. Vi håper mange er fornøyde, noen er mellomfornøyde og noen er selvfølgelig litt skuffet. Sånn er det hvert år med lønnsforhandlinger.


Så er det sånn at det er en begrenset pott med penger som skal fordeles på antall tjenestepersoner. Da er det om å gjøre og gjøre dette så rettferdig og objektivt som mulig. Vårt mål er som alltid å utjevne forskjeller, heve de som ligger lavest og sikre at alle har en god lønnsutvikling. Det er disse kriteriene vi legger til grunn og håper å treffe på.


Vi mener vi i stor grad har lyktes med det, men det er garantert at ikke alle er enige i det. Jeg antar at flere med gjennomgående stilling mener de kom relativt dårlig ut i forhold til de med tollfaglige stillingsbenevnelser som var innretningen med 3% til dem i år. Dere skal vite at vi har prøvd å ivareta dere også.


Som leder i NT-VD står jeg får det resultatet vi har oppnådd. Vi mener arbeidsgiver også har møtt oss på mange av våre krav og vist forståelse og vilje til reelle forhandlinger. Imidlertid, det skal ikke stikkes under en stol at de også har sine interesser å ivareta. Vi er også fornøyd med at vi har fått stillingsendring på flere førstetollinspektører til tolloverinspektører. Gratulerer til dem!


Vil også minne om at årets lønnsoppgjør ble forsinket, så det er ikke lenge til vi skal i gang igjen. Vi håper da at vi kan prioritere dem som ikke fikk uttelling i de lokale forhandlingene denne gangen, men da er det nye "potter" og kanskje nye føringer. Det eneste som er forutsigbart med lønn er at det er uforutsigbart. Og, selv om vi er sånn relativt fornøyd, så er vi ikke jublende fornøyd. Det vil ikke vi og dere være før lønna er så god at vi ikke trenger å prate om den."


Forhandlingsdelegasjon NT VD:

  • Lars Kristian Johnsen

  • Stine Bråten

  • Irene Skancke Bratteberg

Lars Kristian Johnsen


Grensedivisjonen

"Norsk Tollerforbund har i lønnsforhandlingene 2024 i Grensedivisjonen hatt som prioritet å løfte grupper av ansatte som har jobbet lenge i Tolletaten, men som ikke har blitt økonomisk tilgodesett sånn som vi mener de skulle ha blitt. Høyest prioritert i år var tolloverinspektørene.


Når vi i forhandlingene møter en arbeidsgiver som kun er opptatt av lønnspolitikken i Etaten og individuelle vurderinger, ble dette en vanskelig øvelse. Vi savner å se en helhetlig tanke hos arbeidsgiver, og ikke kun individuell vurdering fra nærmeste leder. Ved ikke å se til helheten i hvert lag, seksjon eller avdeling vil det medføre store lønnsforskjeller innad.


Når ovennevnte er sagt, så opplevde delegasjonen fra Norsk Tollerforbund en arbeidsgiver som var forhandlingsvillig og som viste respekt for våre synspunkter. Så på tross av at det var stor avstand mellom partene i løpet av forhandlingene, så har det vært et konstruktivt klima der alle parter har både tatt og gitt.


Vi tillitsvalgte i Grensedivisjonen er ikke fornøyde med resultatet, men heldigvis er det ikke lenge til det er lønnsforhandlinger igjen, så det er bare for oss å kvesse knivene."


Forhandlingsdelegasjon NT GD:

  • Ron Erling Pedersen

  • Lise Arntzen

  • Jostein Halvorsen


Ron Erling Pedersen


Litt statistikk fra oppgjøret

NT sine medlemmer kommer klart bedre ut av oppgjøret enn de som er uorganiserte.

De uorganiserte er med i beregningene når pottens størrelse fastsettes, da det heter seg at de uorganiserte skal forhandles på det tariffområdet som er størst i den enkelte virksomhet. Og vårt tariffområde er størst i Tolletaten. Men Norsk Tollerforbund ønsker selvfølgelig at mest mulig av potten går til våre medlemmer. På alle de tre forhandlingsbordene ble det også i år forhandlet frem mer til NT sine medlemmer enn pro rata skulle tilsi:



Commentaires


bottom of page