top of page
Photo Studio Lights

Nyheter fra NT

Forfatterens bildeNT Nett

Kunstig intelligens, sykelønn/IA og likestillingsprisen

Oppdatert: 25. okt.

Den røde tråden under årets YS-konferanse har vært kunstig intelligens, med innslag av sykelønnsordning, IA-avtale og ikke minst ble årets likestillingspris utlevert.

Årets likestillingspris gikk til Militært Kvinnelig Nettverk. foto: Øvind Førland Olsen/BFO

Likestillingsprisen er en årlig utmerkelse som henger høyt, og i år er det Militært Kvinnelig Nettverk som er tildelt prisen. Begrunnelsen er mangeårig innsats for å fremme samhold, profesjonell utvikling og deling av erfaringer kvinner imellom i Forsvaret.

Tidligere vinnere av YS Likestillingspris:

1988: Professor Berit Ås

1989: Kvinnelandslaget i fotball 1990: Folkemusikeren Annbjørg Lien 1991: Forsker Else Skjønsberg

1993: Bjørnar Sellevold, næringssjef i Andøy kommune

1994: «Kvinnebanken» Nettverkskreditt i Lofoten

1995: Biskop Rosemarie Köhn

1996: Fatma Bhanji Jynge, prosjektdirektør i Forsvarets relokalisering Gardermoen

1997: Maria Anna Knothe, leder Center for the Advancement of Women, Warszawa

1998: Brit Fougner, tidligere kontorsjef i Likestillingsrådet m.m.

1999: Fakhra Salimi, leder for MiRA-senteret

2000: Mette Janson, journalist i NRK 2001: Kadra, aktivist i kampen mot kjønnslemlestelse

2002: Oslo kommune (som likestillingsbevisst arbeidsgiver)

2003: Eva Joly, spesialråd i Justisdepartementet

2004: Ingvill Merete Stedøy, faglig leder Nasjonalt senter for matematikk i opplæringen

2005: Skattedirektør Bjarne Hope

2006: Agenda X, senter for ungdom med etnisk minoritetsbakgrunn

2007: Liv Jessen, leder for Pro Sentret

2008: Ansgar Gabrielsen, tidl. Statsråd

2009: Margreth Olin, filmskaper og forfatter

2010: Marion Arntzen og Harald Sundby, drivere av Stensveen ressurssenter og Anette Sagen, skihopper

2011: Amal Aden, forfatter og foredragsholder

2012: Lars Ødegård, tidligere generalsekretær i Norges Handikapforbund

2013: Helga Aune, jurist med doktorgrad i likestillingsrett

2014: Den georgiske fagorganisasjonen GTUC (Georgian Trade Union Confederation) og dens kvinnekomité

2015: Elisabeth Grieg, næringslivsleder og samfunnsdebattant

2016: DNB (som likestillingsbevisst arbeidsgiver)

2017: Bård Stensli, politioverbetjent i PST

2018: Prosjekt “Likestilt arbeidsliv” ved prosjektteamet Helle Ingeborg Mellingen, Merethe Anette Ryen, Ingrid Michalsen og Bent Sigmund Olsen

2019: Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU)

2020: Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS)

2021: Big Enough Global

2022: Lise Klaveness

2023: Abid Raja, Nadia Ansar og Abida Raja



De siste årene har det vært en markant økning av kvinner i Forsvaret. Likevel opplever ikke alle et inkluderende og trygt miljø viser Forsvarets egen undersøkelse om mobbing og seksuell trakassering. Kvinner er markant mer utsatt enn menn.

F.v.: Amanda Bergh Schjelderup (30), løytnant og leder i Militært Kvinnelig Nettverk (MKN) og Matilde Fogstad Saubrekka (31), kaptein og styremedlem i MKN. Foto: Øyvind Førland Olsen/BFO

- Arbeidet for likestilling må skje i formelle kommandolinjer, men også i uformelle nettverk. Forsvaret har allerede mange motiverte og kompetente kvinner, men vi trenger enda flere i en tid med store sikkerhetspolitiske utfordringer. Forsvaret av Norge blir sterkere når både det interne samholdet og det eksterne omdømmet styrkes, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.


- Militært Kvinnelig Nettverk har over flere tiår jobbet for å fremme likestillingen i Forsvaret og øke bevisstheten om de unike utfordringene og prestasjonene kvinnelige tjenestemedlemmer møter. Nettverket er en viktig stemme for å rekruttere og beholde kvinner i Forsvaret, sier Skjæggerud.


- YS’ likestillingspris betyr mye for alle oss i nettverket. Det er en ære å motta prisen på vegne av alle de kvinnene som har bidratt i løpet av de siste 35 årene. Arbeidet vårt blir anerkjent og lagt merke til av andre. Det gjør forhåpentligvis at likestilling og mangfold kommer enda høyere på agendaen, både i Forsvarets ledelse, men også i underavdelingene, sier Amanda Berg Schjelderup, leder for Militært Kvinnelig Nettverk.



Høstens "thriller"

YS-leder Hans-Erik Skjæggerrud. Foto: Øyvind Førland Olsen/BFO

- Behovet for arbeidskraft er kritisk og vil bare tilta i styrke fremover. Da må partene i trepartssamarbeidet gjøre alt vi kan for at så mange som mulig kan jobbe så mye som mulig. Derfor må vi være villig til å gjennomgå alt som kan påvirke dette, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud


- Debatten om sykelønn har blitt høstens arbeidspolitiske thriller, med politiske utspill, møter og konferanser, hemmelige forhandlinger og samtaler på ulike bakrom, sa Skjæggerud.


Forhandlingene om en ny IA-avtale (avtalen om inkluderende arbeidsliv) går tregt og utfallet er uvisst. YS er part og deltar i forhandlingene.


- Vi har gått inn i debatten uten ultimate krav. Sykefravær har bitt seg fast på over syv prosent. Ti millioner dagsverk forsvant bare i annet kvartal i år på grunn av sykdom. Da må man være villig til å diskutere alle tiltak. Det vil YS. Samtidig har vi vært tydelige på at kunnskap må styre valgene, sa han og oppsummerte YS’ standpunkter slik:

  • Ingen blir friskere av å bli fattigere: Kutt i økonomiske godtgjørelser under sykdom bidrar til å forlenge sykdom og ikke gjøre folk friske. Derfor avviser YS forslag som går ut på straffe de syke økonomisk.

  • Arbeidsgiverne må ta en større del av finansieringen: Hvis arbeidsgiverne får større finansieringsansvar for langtidsfraværet vil de få økt motivasjon til å gjøre mer for å få syke tilbake i jobb. Derfor ber YS arbeidsgiverside ta en større del av finansieringen av langtidsfraværet.

  • Forebygging av sykdom fungerer: Derfor ber YS alle arbeidsgivere, i samarbeid med arbeidstakerne, gå gjennom forholdene på arbeidsplassen for å se hva som kan endres for å holde folk på jobb.


- Poenget er at vi må ha kunnskapsbaserte løsninger, ikke enkle, quck-fix-forslag som karensdag og annen straff på sykdom. Det forkludrer debatten og gjør det vanskelig å bli enig, sa YS-lederen.



AI blir stadig viktigere

YS-lederen tror ny teknologi og kunstig intelligens vil stå sentralt når mangelen på arbeidskraft skal løses.


- Trivielle oppgaver som før trengte mange arbeidstakere kan gjøres av maskiner. Da får vi frigjort varme hender og kloke hoder til viktigere arbeidsoppgaver, sa Skjæggerud.


Han tror også teknologien vil være avgjørende i det grønne skiftet og at vi må spille på lag med ny teknologi.


- Jeg er teknologioptimist, men teknologien må utvikles for og med arbeidstakerne. Trepartssamarbeidet er avgjørende for at alle kan ta del i utviklingen. Det må være balanse mellom et fleksibelt arbeidsmarked og et velfungerende sikkerhetsnett. YS krever at de tillitsvalgte involveres tidlig og systematisk når ny teknologi og digitale strategier skal innøres, sa Skjæggerud.


Han er bekymret for algoritmestyrt ledelse og bruken av såkalt “boss ware” - digitale programmer som overvåker og administrerer ansatte og utfører lederoppgaver: Fordeling av arbeidsoppgaver, instruksjon om hvordan oppgaven skal utføres, fastsetting av arbeidstid, evalueringer av den ansatte, tildeling av fordeler eller negative reaksjoner og utvelgelse i ansettelsesprosesser.


- Kunstig intelligens må kontrolleres av mennesker, konkluderte YS-lederen.



Du kan lese flere artikler fra YS-konferansen her:

Les åpningstalen til YS-leder Hans Erik Skjæggerød: IA-Avtalen og sykelønna

Comments


bottom of page